Alli Nissinen

 Kuvalähde: www.marttaperinne.fi

Aliina Augusta Nissinen tunnetaan paremmin nimellä Alli Nissinen. Hän syntyi 26.12.1866 Iisalmen Ulpasmäellä vauraaseen Paavo Nissisen maanviljelijäperheeseen yhdeksän lapsisen perheen kuopuksena.

Allin ollessa kaksivuotias Nissisen perhe muutti Virran taloon Koljonvirralle, jonka paikalla nykypäivänä toimii Koljonvirran Kartano ja leirintäalue. Kouluun Alli lähti isältään salaa 13-vuotiaana Kuopioon, mutta äitinsä ja sisarustensa kannustamana.

Alli kirjautui ensimmäisenä iisalmelaisena tyttönä Kuopiossa avattuun tyttökouluun. Luokkatoverina Allilla oli Minna Canthin tytär Anni. Nuoret koulutytöt järjestivät muun muassa teatteriesityksiä, joista saaduilla lipputuloilla avustivat kolmea pientä orpolasta. Allin äitin kuollessa vuonna 1885 isä toivoi, että Alli palaisi kotitilalleen emännöimään. Kuusitoistavuotias Alli palasikin ja otti Virran talon tehtävät hoitoonsa.

Samaan aikaan Alli jatkoi opiskeluaan Helsingin Suomalaisessa Jatko-opistossa. Koulusta valmistuttuaan hän aloitti opettajan työt Helsingin Suomalaisesssa Yhteiskoulussa. Opettajana Alli edusti koulumaailman uusia aatteita, joihin hän perehtyi monilla ympäri Eurooppaa tekemillään opintomatkoillaan. Erityisesti häntä kiinnosti työkouluajatus.

Alli Nissisen kirjallinen ura alkoi 1880-luvulla. Hän kirjoitti lastenkertomuksia sekä oppikirjoja, käänsi kirjoja sekä nuorille että aikuisille, kirjoitti aikakauslehtiin ja kalentereihin. Aluksi Aliina Nissinen käytti nimimerkkeinään mm. Alli N ja Savonniemen Kaisu. Alli Nissinen kirjoitti myös paljon runoja. ”Kaks` on kaunehinta elämässä” Alli omisti äidilleen. ”Heipparalla, männyn alla”, ”Ol kerran metsässä mökki” ja ”Jänis istu maassa, torkkuen” ovat lauluinakin tuttuja.

Alli Nissinen aloitti yhteiskunnallisen vaikuttamisen jo koulutyttönä hänen kiertäessään pitämässä raittiuspuheita kotipitäjässä sekä naapuripitäjissäkin. Yhdistystoimintansa hän aloitti liittymällä Helsingissä Suomen Naisyhdistykseen, maamme ensimmäiseen naisasiayhdistykseen. Vuodesta 1892 alkaen hän toimi Naisasialiitossa. Alli Nissinen oli myös Suomen ensimmäisiä naiskansanedustajia.

Alli oli myös aktiivisena Marttajärjestössä, joka perustamisensa jälkeen levisi nopeasti koko maahan. Eduskuntatyönsä ohella Alli toi asioita julki myös juhlapuhujana. Alli Nissinen välitti niitä vaikutteita, joita hän oli saanut lapsuudessaan mm. Juhani Aholta, jonka kotipappila sijaitsi Virran talon naapurina. Allin kerrotaan aina korostaneen rehellisyyttä ja uskoa Jumalaan. Hänen harrastuksiinsa kuului myös taiteen kerääminen. Hänen kotinsa seinien kerrotaankin olleen täynnä tauluja.

Alli Nissinen kuoli huhtikuussa 1926.

Lähteet:

www.koljonvirta.fi

fi.wikipedia.org